12 oktober 2019

Bezoek nieuwe fietsenstalling Den Haag Centraal

Den Haag

Afgelopen donderdagmiddag heeft de Fietsersbond Zuid-Holland op uitnodiging van de provincie Zuid-Holland een bezoek gebracht aan de nieuwe fietsenstalling onder station Den Haag Centraal. De stalling is helemaal ingericht volgens het strakke programma van eisen van ProRail.

Wat indrukwekkende gegevens:

  • In- en uitgang via 8 rolbanen vanaf de Koekkampzijde waarop mag worden gefietst.
  • Totaal 7500 plaatsen; per rij staan er 500 fietsen. Ook in Delft zijn er nu 7500 stalling , maar wel verdeeld over twee stallingen. Utrecht nog groter met 12500 (?) plaatsen.
  • Fiets is terug te vinden o.a. via een QR-code bij elke plek, die met een telefoon kan gefotografeerd (ze werkten nu nog niet, zodat we ze niet konden testen).
  • Per rij wordt aangeven hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn; de meting gaat via camera’s in het plafond.
  • Toegang door het scannen van een ov-kaart. Eerste dag gratis daarna betalen.
  • Wegens brandgevaar mogen er geen brommers / scooters met tweetaktmotoren worden gestald.
  • Vanwege brandrisico zijn er geen oplaadplekken voor e-bikes. De meeste treinfietsers wonen op max. 4 kilometer en hebben waarschijnlijk geen e-bike. Het verspreid stallen van e-bikes wordt geëist door de brandweer.

Minpunten

Helaas kan je vanuit de stalling niet direct in de hal van het station komen, zoals in Delft. De hiervoor benodigde tunnel/ doorgang is nog te duur.
Men moet eerst naar buiten om weer in de stationshal te komen. Ook is vanwege de kosten er geen verbinding gemaakt met de bestaande fietsenstalling. De ruimte is al wel gereserveerd.

Design

De glazen wanden van de stalling laten daglicht door (een eis van ProRail). Op deze wanden zijn, met een knipoog naar Escher, veel gevels in beeld gebracht van Haagse panden (kan nog een leuke prijsvraag opleveren). Dit is allemaal heel mooi.

De vloer is wit. Als bezoeker dienden we overschoenen te dragen om het niet te bevuilen. Hoe dat zal zijn na modderige sneeuwdag is onbekend.

Opening

De oplevering is gepland eind van deze maand. Omdat het boventerrein, waar nog een grote flat op komt te staan, nog moet worden ingericht zal de ingebruikname nog een half haar kunnen duren.

Categorieën