Rotterdam – Ridderkerk – Dordrecht

De plannen zijn al heel oud, maar nu komt her er eindelijk van een doorfietsrfoute langs de Noord tussen Rotterdam en Dordrecht.

De 21 gemeenten van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben begin juli besloten over de investering in het noordelijke deel van de doorfietsroute Dordrecht-Rotterdam. Het 15 kilometer lange deel van de route moet in 2028 klaar zijn en de investering bedraagt 37,2 miljoen euro.

De gemeente Rotterdam, Ridderkerk en Capelle aan de IJssel leggen het noordelijke deel van de doorfietsroute aan samen met het waterschap Hollandse Delta. De volledige route tussen Dordrecht en Rotterdam is 32 kilometer lang en ook het zuidelijke deel daarvan is met de betrokken gemeenten alvast verkend. De doorfietsroute krijgt brede fietspaden met aandacht voor groen en beleving en waar mogelijk voorrang voor de fiets. Er komt een nieuwe fietsbrug over de N210, om de verbinding tussen nieuwbouwlocatie Rivium en metrostration Kralingse Zoom te verbeteren, een breder en daardoor comfortabeler fietspad over de Van Brienenoordbrug en een nieuwe onderdoorgang onder de Rotterdamseweg in Ridderkerk.

De doorfietsroute Dordrecht-Rotterdam is onderdeel van het programma Metropolitane Fietsroutes van Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) dat in 2018 van start is gegaan met de verkenning van vier fietsroutes van in totaal 78 kilometer. In 2020 zijn daar vier fietsroutes van in totaal 60 kilometer bij gekomen waaronder Dordrecht-Rotterdam. MRDH draagt maximaal 70 procent bij aan de investering in de fietsroutes.