Direct naar inhoud
Zuid-Holland

Waterschappen op weg naar 2027

Gepubliceerd op:

Bij de vorige verkiezingen hebben we onderzoek gedaan naar de wijze waarop verkeersveiligheid is meegenomen in de programma’s van de verschillende partijen in de weg beherende waterschappen in Zuid-Holland.

Dat was toen teleurstellend.

Daarom is nu opnieuw gekeken naar de plaats van verkeer in die programma’s.

Waarom

Door waterschap Hollandse Delta wordt ongeveer 1.600 km wegen beheerd. In Dordrecht beheert het waterschap overigens geen wegen.

Het waterschap Rivierenland beheert in het Zuid-Hollandse deel ong. 600 km. Dat is de helft van het aantal km dijken bij hen.

Het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard beheert 170 kilometer wegen, 35 kilometer fietspaden en 180 wegbruggen in de Krimpenerwaard.

Veelal gaat het om 60-km-wegen buiten de bebouwde kom, waar vaak veel te hard wordt gereden. In de agrarische gebieden zijn er regelmatig discussies over de onveiligheid van scholieren vanwege de grote landbouwvoertuigen.

Daarbij komt dat de maatschappelijke kosten van verkeersveiligheid gigantisch zijn en zwaar worden onderschat. Dit gaat jaarlijks om meer dan 20 miljard euro (bron SWOV).

Methodiek

Alle 42 programma’s of documenten die de plannen van de partijen gebruiken om zich te profileren in de drie waterschappen zijn beoordeeld.

In eerste instantie is gebruik gemaakt van het beoordelingskader dat voor de provinciale staten is gebruikt. De toetsing betreft 10 punten. Niet alles is daarbij voor de waterschappen relevant.

Beoordeling

In de Hollandse Delta willen veel partijen af van het beheer van de wegen. Dat is echter het enige punt, gelet op verkeer. In de andere waterschappen is dat bij een enkele partij een punt.

De partijen in het Waterschap Hollandse Delta noemen kortom alleen onderhoud. In de andere waterschapen komt dat daarentegen niet aan de orde.

Alleen de Partij voor de Dieren heeft in de drie waterschappen expliciet aandacht voor het verkeer. De inrichting van de door het waterschap beheerde wegen moet namelijk duurzaam worden. Hierbij moeten fietsers, voetgangers en openbaar vervoer prioriteit krijgen boven gemotoriseerd verkeer.

Water Natuurlijk heeft in het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard uiteindelijk een punt gemaakt van verkeersveiligheid.

“Water Natuurlijk vindt dat het waterschap door moet blijven gaan met het permanent verbeteren van de verkeersveiligheid. Het beheer en onderhoud van de wegen en naastgelegen bermen gebeurt duurzaam en natuurvriendelijk. Door de bermen te verschralen, ontstaan er bloemrijke bermen die minder hoog groeien. Dat heeft ertoe geleid dat de verkeersveiligheid toeneemt.”

Kortom, we doen dus om die reden vervolgens een oproep aan iedereen die verkeer en verkeersveiligheid belangrijk vindt. Ga ermee aan de slag, noemen en bespreken kan in ieder geval. Nu is het eigenlijk tot slot onduidelijk wat men wil…

Een lijst met medewerkers